This slideshow requires JavaScript.

I anledning af 100 året for overdragelsen af De Dansk Vestindiske Øer bød forårets fotoauktion på en sjælden samling tidlige fotografier – daguerreotypier – af kommandørkaptajn Rohde, hans familie og tjenestefolk.

Familieliv i Dansk Vestindien

Det er i år 100 år siden, at den danske stat overdrog De Danske Vestindiske Øer til USA. Jubilæet fejres både herhjemme og på øerne i det caribiske hav med en lang række forskellige begivenheder, foredrag og udstillinger. Her i huset bliver den historiske begivenhed blandt andet fejret med salget af en sjælden samling poesibøger, breve og tidlige fotografier, såkaldte daguerreotypier af den danske kommandørkaptajn Jørgen Levin Rohdes (1786-1857) familie fra perioden ca. 1842-1860.

Sjældne portrætter af sorte tjenestefolk

Originalfotografier fra midten af 1800-tallet er i sig selv sjældne, og i denne samling ses ikke bare en anset familie fra den eksotiske øgruppe, men også to af deres skattede tjenestefolk, tjeneren Henry og ammen Nanna, der begge formentlig var tilknyttet Rohdes yngste søn John Louis (født i 1837). Det er en stor sjældenhed, at se vestindiske tjenestefolk afbildet i disse år. Daguerreotypier var ”tunge” at fremstille og oftest forbeholdt det bedre borgerskab – ikke tjenestefolk. Men Jørgen Levin Rohdes virke som kommandørkaptajn for havnen i St. Thomas samt hans prominente karriere som militærmand og forfatter af en verdensomspændende bestseller om havnesignaler sikrede ham en formue, der gav ham særlige muligheder for at tage sig af familie og tjenestefolk. Og noget tyder på, at han satte dem alle højt.

Unika-fotografier fra en svunden tid

Daguerreotypier er en af de tidligste former for fotografi, og den første kendte, effektive metode til at fiksere billeder. Billederne tog i begyndelsen op mod 20 minutter at optage og blev fremstillet via forskellige kemiske processer på forsølvede kobberplader i blot ét eksemplar. Resultatet af den omstændelige proces var en uovertrufne skarphed og detaljerigdom – også sammenlignet med senere fotografiske teknikker. De ofte meget smukke billeder var som regel indsat i små æsker og kan kendes på den forsølvede overflade, der reflekterer som et spejl. Selve motivet ses derfor bedst vinklet væk fra lys. 

Metoden blev opfundet af franskmanden Louis Daguerre og overgivet til den franske stat, som i 1839 frigav vejledninger til at fremstille daguerreotypier. Derefter bredte den sig lynhurtigt over hele verden, hvor både amatører og professionelle eksperimenterede med metoden. Men mediet var skrøbeligt overfor tidens tand, så i dag er mange daguerreotypier gået tabt. Og der er langt imellem, at man præcis kender daguerreotypiernes finere detaljer som fx årstal, fotograf samt den/de afbildet.

Stor interesse for Dansk Vestindien

Auktionen fandt sted 4. april 2017. Der var stor interesse fra både danske og udenlandske samlere og institutioner. I sidste ende blev det Det Kongelige Bibliotek, som købte samlingen til et hammerslag på 60.000 kr. Weekendavisen og netmediet POV bragte flere historier om de sjældne fotografier, der endte til glæde for mange på Det Kongelige Bibliotek.

Posted by:Christine Almlund