Vil du være firstmover på kunstmarkedet? Så er det ifølge en international investeringsbank fotografi, du skal købe lige nu. Og de skarpe fotokøb står i kø på auktionen over samtidskunst i Bredgade den 27. september!

Se alle fotografier på auktionen 27. september her

Hotteste kunstobjekt lige nu

Ifølge avisen The Guardian viste investeringsbanken Coutts i England i deres nyligt udsendte “passion assets”-index, at fotografi er det hotteste samlerobjekt lige nu. Det er naturligvis sød musik i mine og mange andre kunstfotointeresseredes ører, alene fordi fotografiet fortjener større anerkendelse som kunstart og håndværk. Kun få mestrer fotografiet som kunstart. Og den kunst fortjener efter min mening at få en større plads ikke bare i museernes samlinger, men også i folks stuer og private kunstsamlinger – på linje med malerier og skulpturer.

Fremtidens kunstart

Men fotografiet er samtidig en kunstart med en stor tilgængelighed – i hvert fald i den forstand at vi alle i dag er iklædt et kamera i en eller anden form. Klar og parate til næste insta-skud, snap eller fb-post. Derfor er fotografiet og dets æstetik en utrolig stærk referenceramme for især de helt unge generationer. Børn vokser op med en hidtil uset adgang til at tage billeder – fra de kan betjene en smartphone.

For de fleste unge vil fotografi være den mest naturlige måde at udtrykke sig på – blyant og papir for ikke at nævne lærred og pensel er slet ikke inde i billedet her. Fotografiet har derfor et stort potentiale i fremtiden – også for dem som investerer i fotokunst. For fotografi er en helt naturlig del af unges kultur og referenceramme. Fotografiet er med til at forme og finpudse deres måde at forstå billeder på og det vil også få betydning for deres kunstkøb i fremtiden. Derudover er fotografi et område, hvor mange stadig har mulighed for at gøre et godt køb – også på bredt anerkendte kunstnere. Priserne er simpelthen ikke lige så opskruede på fotografi endnu, som de er på de mere etablerede områder.

Sotheby’s også med på bølgen

Det er ikke bare investeringsbanken Coutts, der peger på fotografiet som det nye sort på fremtidens kunstmarked. Artnet News skriver, at Sotheby’s også har fået øje på et nyt potentielt marked for fotografi. De har i mange år holdt auktion over fotografier, men aldrig over fotobaserede samtidskunstværker alene. Men de har nu oplevet så stor interesse for området, at de afholder deres første auktion dedikeret fotobaseret samtidskunst i slutningen af september – faktisk dagen efter Bruun Rasmussen holder auktion over fotobaseret samtidskunst. Så vi er da glade for, at de er kommet med på bølgen – det er trods alt rart indimellem at være før verdens allerstørste! #firstmover!!!

Flotteste udbud af dansk fotobaseret samtidskunst nogensinde

På vores auktion kan vi ovenikøbet brøste os af at præsentere det flotteste udbud af fotobaseret dansk samtidskunst nogensinde – intet mindre! Og kataloget er lige kommet på gaden! Forsiden prydes af kunstneren Anette Harboe Flensburgs værk “Room with a Bay Window 1”. Med sit tydelige fotografisk præg signalerer maleriet glimrende, at både samtidskunsten og fotografiet er i centrum på auktionen, men også at det fotografiske er en stærk reference for samtidskunsten lige nu.

De 28 fotografier på auktionen spænder over en række internationalt anerkendte danske kunstnere som Adam Jeppesen, Ebbe Stub Wittrup, Cathrine Raben Davidsen, Astrid Kruse Jensen, Trine Søndergaard og Nicolai Howalt. Spydspidsen af dansk fotobaseret samtidskunst – the new nordic generation, der også sælges på det internationale kunstmarked.

I fotografiets uvirkelige virkelighed

Mange af de udvalgte kunstnere arbejder i grænselandet mellem det virkelige, der er så tæt knyttet til det fotografiske medie, og så det drømmende, uvirkelige eller fiktive – det som man ikke bare fanger med et hurtigt klik på en Iphone! I de her værker er det endelige fotografi resultatet af en lang proces, der har krævet tanke, omhyggelighed og ikke mindst stor indsigt i fotografiets muligheder og begrænsninger.

Frem til auktionen i Bredgade vil jeg løbende poste mere om kunstnerne og deres værker, så hold øje med bloggen i det næste stykke tid. Skriv dig eventuelt op til at modtage et nyhedsbrev på mail via followknappen eller følg Det gode fotografi på instagram eller Twitter, hvor jeg også poster, når der er nyt på bloggen.

Kom og se alle billederne på eftersynet i Bredgade 14.-18. september

Posted by:Christine Almlund