Et tryllebindende dukkebillede af kunstneren Eva Merz, ikoniske Marilyn Monroe-portrætter og foruroligende dukkeopstilllinger af kunstneren Hans Henrik Lerfeldt er nogle af højdepunkterne på årets første fotoauktion 6. februar.

Tryllebindende dukkeblik

Den har et ret insisterende blik den dukke. Glasklare blå øjne der rammer, så du ikke kan kigge væk. Det er fotografen Eva Merz, en dansk kunstner med socialt og internationalt udsyn, der er ophavskvinde til portrættet “Some Secrets/dukkebillede”. Værket er ét ud af en serie på ni dukkeportrætter, som Merz udstillede på Fotografisk Center i København i 2002.

I serien har hun ladet den samme dukke portrættere på forskellige farvede baggrunde i forskelligt farvede sæt tøj. Som om dukken var et levende væsen. Men den vedholdne stirren og de formstøbte, stivnede træk afslører den. Den er ikke levende. Hvad vil den os egentlig?

Se alle auktionens fotografier her

Den livagtige dukke

Fascinationen af dukken er Eva Merz ikke ene om. Dukken har været omdrejningspunkt i utallige kunstværker fra H.C. Andersens “Danse, danse, Dukke min” og E.T.A. Hofmanns eventyr til den franske surealistiske fotograf Hans Bellmers uhyggelige “La Puppe”-serie såvel som mere uskyldige popkulturelle fænomener som eksempelvis Disneys Pinocchio (der var inspireret af en italiensk børnebog).

Dukken er aldrig kun en ting

Kunsthistorikeren, lektor Rune Gade skrev i forordet til kataloget til Merz’s udstilling i 2002 meget præcist om den dynamik, der rammer en, når man står ansigt til ansigt med billedet af en dukke:

“I fotograferet form er dukken mere levende end som ting […] fotografiet giver den liv, fylder den med betydning […] Dukken er aldrig kun en ting.” Rune Gade: “Certain Secrets – about the life of the Doll”. (2002)

Merz’ iscenesatte dukkeleg

Dukken har en særlig evne til at sætte vores forestillingsevne i sving – måske fordi mange af os fra ganske små har leget med dukker, måske fordi de menneskelige træk bare har en instinktivt dragende effekt. Og i samspillet mellem dukken og det fotografiske spilles vi et puds, fordi der stilles spørgsmål ved fotografiets særlige evne til at indfange virkelighedens levende øjeblikke. I Merz’ fotografi af en død ting som en dukke, nøgternt iscenesat som et portræt, bliver vi indfanget af vores egen forestillingevne, snarere end af en en-til-en skildring af virkeligheden. Den livagtige kunstighed fortryller os og får nye fortællinger til at spire.

Lerfeldts dukkeopstillinger

På auktionen er det ikke kun Eva Merz, der arbejder med dukkemotivet. Den danske kunstner Hans Henrik Lerfeldt, der er berømt for sine ofte stærkt erotiske malerier, leger også med dukkemotivet i en stribe fotografier, der kommer fra hans bo.

This slideshow requires JavaScript.

Billederne har nogle helt andre seksuelle overtoner og indgår i et album af private fotografier af og med ham selv. På et enkelt ses han portrætteret sammen med en letpåklædt mannequin i sit atelier. Og på en stribe andre har han iscenesat en hel serie fotografier, hvor dele af en dukke og en kvinde har en kontrovers iscenesat i et grøn-brunt efterårsløv.

Dukke eller diva?

Den amerikanske skuespillerinde Marilyn Monroes stil, skønhed og sexappeal er legendarisk – selv i dag mere end 50 år efter hendes død. Hun siges at være den mest fotograferede kvinder i verden: Hendes skønhed er foreviget i en sådan grad, at man aldrig tager fejl af de lyse krøller. Hun er forevigt et ikon, vi fylder med betydning, snarere end en kvinde af kød og blod – lidt som en dukke.

Den amerikanske modefotograf Philippe Halsman er en af de fotografer, der banede vej for Monroes ikoniske status med en stribe verdensberømte portrætter. På auktionen præsenterer vi denne gang tre Marilyn Monroe-portrætter stemplet af Halsman, heriblandt det berømte forsideportræt på magsinet Life i 1952 samt et af hans berømte billeder af en hoppende Marilyn.

Eftersyn og auktion

På auktionen har vi også kunstværker af nogle af de senere års dygtige danske kunstnere, heriblandt Ebbe Stub Wittrup, Peter Holst Henckel, Peter Funch, Peter Land, Mai-Britt Boa, Julie Boserup samt internationale navne som Garry Fabian Miller, Nobuyoshi Araki og punkfotografen Roberta Bayley. Alle fotografierne kan ses på eftersyn i vores afdeling på Baltikavej 10 i Københavns Nordhavn den 5. og 6. februar mellem kl. 10-17. Selve auktionen løber af stablen lige nu på bruun-rasmussen.dk og slutter 6. februar fra kl. 19.

Ligger du inde med fotografier, du gerne vil realisere på en fremtidig auktion, er du velkommen til at kontakte mig på 8818 1216

Posted by:Christine Almlund