Hvad sker der, når en maler lader sig inspirere af fotografi? Og en fotograf af malerkunst? Kunstmaleren Allan Otte og kunstfotografen Trine Søndergaard bruger på hver deres måde fotografiet til at udvide vores virkelighedssans.

Fotografiet har været benyttet af kunstmalere lige siden dets fødsel i første halvdel af 1800-tallet. En af de største danske malere overhovedet, Vilhelm Hammershøi, benyttede det som inspirationskilde og forbillede for sine kunstværker – fra de stille stuer, over de affolkede landskaber til portrætterne og ”close-up”-malerierne af de rygvendte kvinder i hans nærmeste omgangskreds.

Langsomme sindbilleder

Netop Hammershøis malerkunst syntes at være et tydeligt forbillede for kunstfotografen Trine Søndergaards værk ”Guldnakke” fra 2012. Både positur, farve- og motivvalg såvel som stemning og fornemmelsen af melankoli og fravær har tydelig reference til Hammershøis rygvendte kvindeportrætter. Og ligesom Hammershøi er hun optaget af ikke at lade den portrætterede afsløre for meget. Den særlige kombination af den guldbroderede traditionelle hovedbeklædning fra 1800-tallet mod den unge kvindes moderne tøj og smukke bare nakke skaber en dragende spænding og mystik, der sætter tid og sted ud af spil.

Det dokumentariske, der er så kendetegnende for mediet, udviskes. I stedet åbner værket sig som en slags indre sindbillede frem for at dokumentere en ydre virkelighed – lige som i Hammershøis malerier. 

Trine Søndergaard formår at gøre fotografiet til et langsomt medie, der fremstår tættere på maleriet end det tilfældige snapshot, vi alle tager igen og igen for at fylde hullet i hukommelsen ud”, museumsinspektør Camilla Jalving fra Arken om Søndergaards kunst i bogværket ”A Room Inside” fra 2017.

Virkelighed på kollisionskurs

Netop snapshottet står anderledes centralt for den danske samtidskunstner og moderne realist Allan Ottes kunst. Det bruges som inspiration, fotomanipuleres og bliver til collager, der til sidst tager form som store abstrakt realistiske malerier, hvor pensel, airbrush og sirlige linjer holder de abstrakte sammenstød, virkelighedsplaner og perspektiv i stramme tøjler.

Allan Ottes store maleri ”Kødet blev jord”, der præsenteres som et af højdepunkterne på auktionen over moderne kunst, ligner nøjagtig det moderne danske landskab, som passerer forbi, når man kører tværs gennem landet og ser Danmark gennem en bilrude – et snapshot af et dansk landskab.

Allan Otte: “Kødet blev jord”, 2010. Signeret. Akryl på MDF-plade. 100 x 162 cm. Vurdering: 100.000-125.000 kr. 

Her ses bløde hvid-grå skyer bagerst, let bakkede grønne marker med regelmæssigt opsatte vindmøller fra Vestas. Små landeveje, der krydser i det uendelige. Et enkelt træ, en enkelt busk og hvide vejreflekspinde. Forrest foran en stor låge står gravsten på rækker – fra fortiden og nutiden. Midt i det hele en skæv lygtepæl. Og ikke ét levende væsen. Landskabet er (i øvrigt lige som Hammershøis) fuldstændig affolket.

Men dyrker man detaljen, sker der noget. Virkeligheden bryder sammen. Ud springer abstrakte linjer og farvefelter i stramt komponerede flader. Skarpt optegnede, minutiøse penselstrøg kolliderer med udtonede airbrush-malede gravsten og skyer, som man kender det fra slørede fotografier. 

Det er på én gang usentimentalt og dokumenterende malerkunst, der trækker tråde til den nøgternt registrerende Düsseldorfer-skole inden for fotografiet. I værket her er der nærmest tale om et efter-efterbilledet – det er renset for efterladenskaberne af dramatisk ulykke, som ellers er et ofte brugt motiv af Otte. Tilbage er blot gravsten, bøjede lygtepæle, vejreflekspinde og vindmøller – kødet er blevet jord.

Flere udfordrende værker

På auktionen præsenterer vi også andre malerier og fotografier, der udfordrer vores sanser, som fx Christian Skeels sort-hvide fotomaleri af en svævende sky over et sort hav eller den dansk-irakiske Lina Hashims fotografier af rygvendte muslimske kvinder, der har sluppet håret løs for at lade det fotografere. Til gengæld er kroppen retoucheret væk og kvinderne gjort uigenkendelige.

Fotoauktionen afsluttes anderledes udfordrende dels med en triptykon af den franske topfotograf Bettina Rheims, der i den grad går i kødet på kroppen: “I love the flesh. I am a photographer of the skin”, fortæller hun om sin kunst. Dels med to værker fra Trine Søndergaard og Nicolai Howalts fællesserie “N+T” fra 2000, hvor kroppen også er i fokus.

Bettina Rheims: “MC 6, Janvier 2001, Paris”, triptych from the series “Morceaux choisis”, 2001. Vurdering 100.000-125.000 kr.

Alle værker kan opleves på eftersynet i Bredgade 33 i København fra 21.-25. februar og de sælges 5. marts samme sted.

Se alle fotografier
Læs mere om auktionen 
Læs om budgivning

Posted by:Christine Almlund