Vidste du, at hver gang du kigger på kunst, booster du din hjerne? På efterårets store Netauktion over samtidskunst har du nu 175 muligheder for at få sat ny visuel strøm til hjernen og lade dig udfordre, berøre, provokere, forføre og stimulere igennem resten af 2020. 

Tid til kunstsamleri 

Grus i maskineriet. Kæp i hjulet. Søm i dækket. Kald det, hvad du vil. 2020 har indtil videre budt på utalige udfordringer. Samtidig har året også vist os, at eneste vej videre går af ukendte stier, som skal sonderes med lige dele mod, ro, nytænkning og måske også en god portion kunstoplevelser i rygsækken. Kunsten har i hvert fald vist sig at være et af de steder, mange søger hen, når verden er i udu. Bare se på sommerens museumsrekorder, eller på vores egne kunstauktioner. Tiden er til kunstsamleri og -fordybelse.

Niels Erik Gjerdevik: Komposition. Sign. Gjerdevik 2014, 6/28. Litografi i farver. Bladstørrelse 52×87. Tryk fra Stein Prent, Thorshavn. Færøerne.

Kunsten gør dig klog på kompleksitet

I neuroæstetikken – en relativt ung videnskabelig disciplin, der siden starten af dette århundrede har kombineret hjerneforskning, eksperimentel psykologi med æstetikforskning – har man fundet ud af, at hjernen udvikles af at se på kunst. Din hjerne bliver simpelthen bedre til at opfatte og skelne nuancer og forstå kompleksitet jo mere, du beskæftiger dig med den. 

Neuroæstetikken har blandt andet dokumenteret, at man som kunstnerisk ”nybegynder” søger trygge, lyse og genkendelige motiver, men at man over tid begynder at favne bredere og mindre ”forskrækket”. Det er en adfærd, som meget naturligt udspringer af vores urinstinkter. Den vækkes uanset, om vi fx ser et billede af en kæmpestor mørk haj, der kunne udgøre en fare for os, eller vi betragter et solbeskinnet marklandskab, der signalerer rigdom, tryghed og masser af føde, som kan sikre vores overlevelse.

Kunst baner vejen 

Det her er måske allerede logik for kunstkendere, men for andre kan det være lidt af en mundfuld at kaste sig ind i kunsten. Og måske en endnu større at samle på den – især måske samtidskunsten – det nye, det mærkelige, det skæve, det ”grimme”. Alt det vi måske ikke engang rigtig har ord for endnu. Men med videnskaben i baghovedet er det rart at vide, at kunst ikke skal forstås ved første blik, men tværtimod gerne må udfordre gængs logik, så nye ideer og muligheder kan vokse. Evner, som er gode at have på hånden, når vi skal videre ad fremtidens krogede (oversvømmede) stier.

Se hele udvalget af samtidskunst

Vi står klar til at rådgive dig om kunst

Er du nysgerrig på samtidskunsten, har du specifikke spørgsmål til et kunstværk eller savner du kvalificeret rådgivning om køb af kunst, eller hvordan man kan starte en kunstsamling, står vi naturligvis klar til at hjælpe dig med råd og vejledning.

Følg os på Instagram: @bruunrasmussencontemporary

For yderligere information kontakt venligst:

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk

Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk

Stephanie Ingemann-Petersen: 8818 1185 · sip@bruun-rasmussen.dk

Kristina Ulfvik: 8818 1197 · kru@bruun-rasmussen.dk

Posted by:Christine Almlund