Læs vores nye serie af artikler under titlen ”Kend din kunstner”, hvor vi stiller skarpt på en række danske og internationale kunstnere på auktionsmarkedet. Første navn i serien er den anerkendte kunstner Peter Funch, der skaber dragende fotografier med fortællinger om mennesker og byer. Dyk ned i hans inspirerende univers og byd på flere af hans værker på Netauktion lige nu.

Hvem er kunstneren Peter Funch? Hvilke tanker ligger bag hans fotografier? Du har her mulighed for at dykke ned i en fotografisk kunstner i vores ”Kend din kunstner”-serie og byde på hele seks af hans stærke fotografier på vores Netauktion nu og indtil tirsdag den 18. oktober.

Peter Funch: “Care taker” fra serien “Babel tales”, 2010. Signeret. Pigment epson print. Lysmål 27 × 59 cm.

En prisbelønnet multikunstner

Peter Funch (f. 1974) er en dansk prisbelønnet fotograf med en international karriere som ganske få. Han har boet i New York i 13 år, og i dag bor og arbejder han i Paris. Sammenligner man ham med andre kunstnere, er hans baggrund atypisk, og det er lige dét, der gør ham til en af tidens vigtige stemmer.

På mange måder er Peter Funch en multikunstner. Han blev uddannet fotojournalist fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole i 1999 og balancerer derfor sin traditionelle kunstkarriere med mere kommercielle kampagner for blandt andet store virksomheder som Sony. Aktuelt er han repræsenteret af V1 Gallery i København, og i bagagen har han udstillinger lige fra Colette i Paris til The Whole i New York og Louisiana i Humlebæk.

Peter Funch: “Dobbeltgänger” fra serien “Babel tales”, 2006. C-print på aluminium. 60 x 150 cm.

Mellem virkelighed og fiktion

Helt unikt i Peter Funchs kunst er, at han fusionerer to verdener – den dokumentariske og kunstneriske – og bruger kunsten som sin dirigentstok til at bryde med grænsen mellem virkelighed og fiktion.

Tilgangen er meget systematisk. Han tager sit kamera med ud på et bestemt sted i byen på et bestemt tidspunkt hver dag i flere år. Her dokumenterer han de forbipasserende mennesker, der er på vej til hverdagens gøremål. Metoden giver ham mulighed for – midt i den anonyme og kaotiske storby – at virkelig se byens bevægelser og ansigter. Efterfølgende behandler han de utallige fotografier ved at lægge dem oveni hinanden for at udvælge de motiver, han ønsker. Dermed står han tilbage med et konstrueret fotografi, hvor han har manipuleret komposition og fortælling.

Han kombinerer på den måde det dokumentaristiske fotografis skildring af hverdagen med historiemaleriets evne til at skabe fortællinger i et nærmest filmisk sprog. Hans værker kredser ofte om relationen mellem individet og det offentlige rum samt sociale kommentarer til det samfund, vi lever i.

Peter Funch: “Two to tango” fra serien “Babel tales”, 2010. Signeret. Pigment epson print. Lysmål 27 × 59 cm.

Gadens fortællinger

Én af Peter Funchs centrale serier har titlen ”Babel tales” og henviser til den bibelske fortælling om Babelstårnet, som beskriver, hvordan alle verdens forskellige sprog er opstået. Serien er fra 2006-2011 med motiver fra New Yorks travle gader, som mennesker fra hele verden dagligt bevæger sig rundt i side om side. Fotografierne står som nærmest antropologiske portrætter af både byen og menneskene og skaber fortællinger om deres forhold til hinanden.

På vores Netauktion kan du byde på seks dragende fotografier fra denne serie. Det gælder blandt andet værket ”Two to tango”, hvor en stor forskelligartet menneskeflok går igennem byen i par og grupper på vej til og fra stort og småt. Et andet af auktionens værker er ”Care taker”, der viser farverige balloner i massevis og danner en festlig, nærmest absurd dagligdagsscene i en ellers tilsyneladende almindelig gade i New York. Begge fotografier giver os lyst til at finde ud af, hvilken fortælling, der udspiller sig i gaden.

Auktionen finder sted tirsdag den 18. oktober. Byd med her.

Posted by:camillastreton